Vyno turnyras Veronoje

PaskelbÄ—: Algirdas | January 1st, 2012

Nuolat esu klausiamas, ar vynas, padarytas iš keli? vynuogi? veisli?, geresnis už padaryt? iš vienos veisl?s. D?l to vyno m?g?jai diskutuoja visame pasaulyje. Diskutuoja ir profesionalai. Atrodyt?, kad vynas iš keli? veisli? tur?t? b?ti visada pranašesnis, nes jame sujungtos gerosios keli? veisli? savyb?s, papildan?ios viena kit? ir praturtinan?ios vyn?. Ta?iau viskas ne taip paprasta…

Veronoje vyko tarptautinis seminaras šia tema. Jame teko dalyvauti ir man. Po pranešim? seminaro dalyviams – vyndariams, mokslininkams, vyno ekspertams – pasi?lyta paragauti labai garsi?  itališk? vyn? iš Toskanos, Pjemonto ir modern?jan?ios Sicilijos. 12 vyn? buvo sujungta ? poras: vienas vynas iš vienos vynuogi? veisl?s, kitas – iš keli? veisli?. Vynai parinkti tie, kurie padaryti iš itališk? ir pranc?zišk? veisli?. Vynus iš trib?nos pristatin?jo j? gamintojai – Italijos vyndaryst?s žvaigžd?s. Iš tikr?j?, tai atrod? kaip vyno turnyras. Ne taip, kaip turnyre, jokie teis?jai neskelb? nugal?tojo. Bet, kaip turnyre, kiekvienas iš m?s?, ragautoj?, lyginome ir rinkom?s, kuris iš dviej? mums geresnis. Nebuvome teis?jai, vertinome tik sau. Žinoma, kad m?s? vertinimai skyr?si.

N?ra ko sakyti, kad visi vynai buvo labai geri. Ta?iau rinkom?s labiausiai patinkant? iš poros.

Ragavimas prasid?jo nuo Pjemonto regiono. Apšilimui parinktas vynas iš labai populiarios, bet ne galingiausios Barbera veisl?s.

Taigi, pirmoji pora:

- Michele Chiarlo La Court Barbera d’Asti Superiore D.O.C. (tik Barbera)

- Gianni Zonin & Franco Giacosa Buneis Piemonte D.O.C. (90% Barbera ir 10% Merlo.)

Abiej? vyn? spalva labai tamsiai raudona su violetiniais tonais. Abiej? aromatas intensyvus, bet pirmojo turtingesnis. Jo ir skonis turtingesnis.

 

Antroje poroje vynas iš galingiausios veisl?s Nebbiolo. Tai Barolo vynas.

- Pio Boffa Ornato Barolo D.O.C.G. (tik Nebbiolo)

- Franco Conterno Quartetto Langhe Rosso D.O.C. (Nebbiolo 40%, Barbera 10%, Cabernet Sauvignon 25% ir Merlot 25%)

Antrojo spalva intensyvesn?, aromatas sud?tingesnis ir švelnesnis, bet juk svarbiausia -skonis, o skonyje, deja, perdaug r?gštumo.

Tre?ioji pora – Sicilijos vynai iš Nero d’Avola veisl?s.

Sicilijos vyndaryst? ryškiai progresuoja. Nero d’Avola yra geriausia raudonoji veisl?. Paprastai maišoma su kitomis veisl?mis, kad vynui suteikt? pilnumo ir ilgesn? amži?.

- Carlo Casavecchia Duca Enrico IGT (tik Nero d‘Avola)

- Jose Rallo Mille e Una Notte Contessa Entellina D.O.C. (90% Nero d’Avola ir 10% kit? vietini? veisli?)

Pirmasis: spalva graži raudona, bet su rudais tonais. Aromatas intensyvus, prieskoni?; toks intensyvus, kad iškart nelabai malonus, v?liau ?domus ir vis malonesnis. Skonis ryškus, tvirtas, kietokas.

Antrasis: spalva labai tamsiai raudona su violetiniais tonais. Aromatas taip pat prieskoni?, bet švelnesnis ir apvalesnis. Skonis labai ryškus, bet minkštesnis, poskonis labai ilgas. Pasitvirtina nuomon?, kad šiai veislei maišymas su kitomis veisl?mis padeda.

 

Antroje turnyro pus?je – tik Toskanos vynai, trys poros.

Ketvirtoji pora – vynai iš Merlot veisl?s.

- Vittorio& Lamberto Frescobaldi Lamaione IGT Merlot di Toscana (tik Merlot)

- Filippo Mazzei Siepi IGT Toscana (Sangiovese ir Merlot 50/50%)

Abu vynai pasižymi puikia spalva ir geru aromatu. Bet antrajame Sangiovese veislei b?dingas r?gštumas Merlot sušvelnintas, ta?iau b?dingas vyšni? aromatas ir skonis išlieka. Štai kod?l “supertoskanie?iai” tur?jo tok? pasisekim?…

 

Penktoji pora – vynai iš Sangiovese veisl?s.

- Franco& Jacopo Biondi Santi Brunello di Montalcino D.O.C.G. (tik Sangiovese)

- Castello Banfi Summus Sant Antimo D.O.C. (Sangiovese 40%, Cabernet Sauvignon 40%, Syrah 20%)

Pirmasis: spalva raudona su rudais tonais. Aromatas vidutiniškai intensyvus, lengvas. Skonis pilnas su aitriais taninais. Jiems dar šveln?ti ir šveln?ti. Galingas vynas sulauks koki? 50 met?. Tai vynas žinovams.

Antrasis: spalva labai tamsi raudona su violetiniais tonais. Aromatas ryškus, turtinga puokšt? pilna vaisi?, slyv?, d?m?, vanil?s. Skonis pilnas, tvirtas, ryšk?s taninai, bet poskonis švelnus.

Paskutin?, šeštoji pora – vynai iš Cabernet Sauvignon veisl?s.

- Nicolo Incisa della Rocchetta Sassicaia Bolgheri D.O.C. (Cabernet Sauvignon 85%, Cabernet Franc 15%)

- Piero Antinori Solaia IGT Toscana (Cabernet Sauvignon 75%, Cabernet Franc 5%, Sangiovese 20%)

Tai kulminacija. Šios poros vynai yra garsiausi šiame turnyre, kaip ir j? gamintoj? vardai.

Pirmasis: laikytinas vienos veisl?s, nes tik iš Cabernet, bet ne vienodas Cabernet. Parinktas turnyrui d?l to, kad atsverti nepaprastai gars? antr?j? vyn?.

Spalva tamsiai raudona su rudais tonais. Aromatas vidutiniškai intensyvus, turtinga puokšt?. Skonis labai malonus, apvalus ir pilnas, tanin? saldumas daro vyn? elegantišku, daug juod?j? serbent?, kit? raudon? uog?, ryškus šokoladas.

Antrasis: Spalva labai tamsi raudona su violetiniais tonais. Aromatas vidutiniškai intensyvus, kaip ir ankstesnio, atsiskleidžia palengva, turtingas, prisirpusi? uog?. Skonis labai malonus, labai vaisiškas, puikiai suderintas, taninai šveln?s, poskonis ilgas.

Neduok dieve, kai reikia rinktis iš j?. Abu nuostab?s!

Seminar? ir ragavim? apibendrino garsiausias Italijos enologas Giacomo Tachis. Jo nuomone, niekas negali pasakyti, ar geriau daryti iš vienos veisl?s, ar iš keli?. Tai tas pats, kaip klausti kuris geresnis: Burgundijos vynas, kuris iš vienos veisl?s, ar Bordo, kuris iš keli?. Jie geri, nors skirtingi.  Vyno kokyb? ir savybes lemia ne tik veisl?, bet ir klimatas, ir vietov?. Sassicaia gim? puikioje vietov?je, bet tai ir klimato produktas. Solaia nepraranda savo toskaniškumo, nors ?maišyta tarptautini? veisli?.

Iš to seminaro patyriau, kad kiekvienu atveju reikia vertinti lyginant konkre?ius vynus. Ir tie, ir tie gali b?ti ir geri, ir prasti. Atsakyti ? klausim? reikia pa?iam.

Temos