Vasara – rožinio vyno laikas
Paskelbė: Algirdas | June 7th, 2011
Šventėje „Vyno dienos 2011“ lankytojų dėmesį patraukė „Bennet“ stendas, sušvitęs rožinėmis spalvomis. Nė vienas kitas importuotojas tiek rožinių vynų neturėjo. „Bennet“ asortimente yra apie tuziną rožinių vynų; kitų yra po vieną kitą, o kai kurių dar visai nėra. „Bennet“ pasiryžo dar kartą atkreipti Lietuvos vyno vartotojų dėmesį į šiuo metu labai populiarėjantį, o vasarą tiesiog tinkamiausią vyną. Visą gegužės mėnesį kompanijos firminėje parduotuvėje rožiniai vynai buvo parduodami pigiau. Ir aš nusipirkau porą dėžučių, ir draugus nusivedžiau pirkti.
Ilgai rožinis Lietuvoje buvo vartotojų ignoruojamas, o jo importuotojai nuvilti. Vartotojai juo nesidomėjo dėl nežinojimo. Kai pabandydavo – būdavo labai maloniai nustebinti. Daugelį kartų esu girdėjęs prisipažinimą, kad rožinis vynas ragautojui buvęs didžiausias atradimas. Tačiau pastaraisiais metais pasaulinė rožinio šampano mada, pasiekusi mus, patempė ir rožinio vyno prekybą. Atsirado daugiau ragaujančių ir daugiau patenkintų. Kas jį sau atranda, jau nebeatsisako.
Daugiausiai rožinio vyno pasiekia mus iš Prancūzijos. Prancūziškas šio vyno pavadinimas „rose“ pats populiariausias. Kurioje šalyje beprašytumėte „rose“, būsite suprastas ir gausite būtent rožinį.
Prancūzijoje rožinis daromas visuose vyno regionuose, bet daugiausiai dviejuose – Provanse ir Luaros slėnyje. Provansas taip mėgsta rožinį vyną, kad jo daro daugiau nei raudono ar balto. Kad vartotojai atskirtų, jog tai būtent Provanso rožinis, pilstomas į specialios formos butelius. Vasarą visame Žydrajame krante pamatysite geriant vien šį vyną. Turistai jo išgeria jūras.
Kodėl Pietų Prancūzijoje būtent rožinis toks populiarus? Korsikiečiai vyndariai sako, kad anksčiau, kol nebuvo šiuolaikinių gamybos technologijų, buvo sunku padaryti gaivų baltą vyną tokiame karštame klimate. Gi raudoną gerti su žuvies patiekalais nesinorėjo, todėl atšaldytas rožinis tiko geriausiai. Provanse buvo tas pats, kaip ir visur aplink Viduržemio jūrą.
Centrinėje Prancūzijoje populiarus Luaros vynas Rose d‘Anjou, o užsienyje jis labiau žinomas negu provansietiškas. Anžu apylinkių gyventojai įsitikinę, kad jų vynas – iš viso pats geriausias.
Iš ispaniškų labiausiai žinomi Navaros, Cigales ir Valensijos rožiniai vynai. Kituose žemynuose – Australijoje, abiejose Amerikose, Afrikoje – rožinio padaroma pakankamai ir sau, ir eksportui. Mums gal žinomiausi iš jų yra „Torres“ vynai iš Čilės.
Rožinio vyno stilių įvairovė didelė. Ta įvairovė priklauso nuo krašto, nuo vynuogių veislės, nuo vyndario meistriškumo, nuo gamybos būdo. Padaryti gerą rožinį nelengva. Juk jis turi būti vaisiškas, su raudonų uogų kvapais ir skoniais, turi būti gaivus. Skonis neturi būti per ryškus, per saldus. Geras rožinis turi būti delikatus ir puikus. Geriausi rožiniai yra labai sausi. Dar svarbu, kad tiktų prie maisto. Nors geras, neturi būti per brangus.
Rožinio amžius trumpas. Geriausias jaunas vienerių metų. Keturių metų jau gali būti pakeitęs ir spalvą, ir skonį, ir kvapą. Kartą aklame ragavime pasitaikė prancūziškas rožinis „Tavel“ iš Ronos slėnio. Jam ėjo jau šešti metai. Importuotojas už jį tebeprašė tą pačią gana aukštą kainą. Tačiau vynas jau nebeturėjo nieko malonaus, ir pirmiausia spalva išdavė jo nukaršimą.
Kodėl rekomenduoju rožinį
Vasara – lengvų valgių metas: kuo daugiau daržovių, vaisių ir uogų, žuvies ir jūros gėrybių, jei mėsos – tai lengvi patiekalai. Kadangi vynas – maisto dalis, tai geriau taip pat lengvas.
Dėl gaivumo, lengvumo, stipraus malonaus aromato ir įvairių uogų skonio, dažnai miško uogų, rožinis karštuoju metu yra geriausias ir nepamainomas. Žinoma, jis patiekiamas atšaldytas taip, kaip baltas – apie 8–10ºC.
Tai puikus aperityvas, idealus vidurdienio vynas, tinkantis prie daugelio patiekalų. Ispanai jį siūlo labiausiai prie patiekalų su ryžiais, ypač garsiosios paeljos, italai prie makaronų (pasta) patiekalų ir ryžių (risotto), prancūzai prie žuvienės, įvairiausių žuvies patiekalų. O su šaltais užkandžiais geria visur. Jis labai tinka prie tokių lietuviškos virtuvės tarpinių patiekalų, kur yra mėsos, žuvies, paukštienos, grybų, bet ne vien tik šie produktai: koldūnų, lietinių su mėsa, žemaičių blynų, balandėlių, virtinių su grybais ir t.t.
Ir stalas su rožiniu vynu daug puošnesnis. Vynas taurėse žėri įvairiais rožinio spektro atšvaitais.
Ir burna pilna gaivių uogų: aviečių, žemuogių, braškių, spanguolių, šermukšnių. Ir tas puikus aromatas aplink. Pasidžiaukite visu tuo šiltomis mūsų vasaros dienomis.