Ar tai enogastronominio turizmo pradžia?!
Paskelbė: Algirdas | February 7th, 2010
Iš „Novaturo“ per pūgas ir šalčius pasigirdo linksma žinia – 2010 metų kelionių metu dvidešimčia maršrutų keliautojus lydės vyno ir kulinarijos žinovai. Tai ypatinga agentūros dovana, nes keliautojams tas nieko nekainuos. Ši žinia nuskambėjo kaip griaustinis pūgoje, nes Lietuvoje tokių dalykų dar nebuvo.
Degustacija
Pasaulyje yra kitaip. Turizmo agentūros nuolat kviečia į gastronomines keliones po vyno šalis. Italija, Ispanija, Prancūzija, Vokietija, JAV Kalifornija, Čilė, Pietų Afrika yra pirmosios ilgame sąraše. Tos kelionės netrumpos, trunka apie dvi savaites. Tiek pat laiko skiriama gilesniam garsiųjų vyno regionų Toskanos, Pjemonto, Riochos, Napos slėnio, Šampanės, Bordo, Luaros slėnio, Reino pažinimui. Toliau – dar giliau: mažesnis rajonas, pvz. Chianti, Mozelio slėnis. Ne tik automobiliais, bet ir (o gal taip geriau?) pėsčiomis, dviračiais. Trumpiausia kelionė – savaitgalio.
Visų šitų kelionių metu turistai mokomi pažinti vynus ir regioninę virtuvę, derinti vyną ir valgius.
Visos tos kelionės yra specializuotos, nes jų objektas gana siauras ir konkretus.
Nepriklausomoje Lietuvoje turizmas ir kelionės suklestėjo. Tačiau gastronominis turizmas dar ne. Būta ne vieno kelionių agentūrų bandymo organizuoti vyno keliones, bet tokių kelionių iki šiol nėra. Atrodo, norinčių keliauti atsiranda, bet tiek, kad susidarytų grupė, nesusirenka. Negalima, sakyti, kad organizatoriai nesistengia. Tai vienoje, tai kitoje kelionėje turistai užvežami į vynines, kur jiems pristatomi vynai, vyksta degustacija, po kurios keliautojai lieka patenkinti. Bet norinčių vykti į specializuotą kelionę vis dar per mažai.
„Novaturas“ į tą reikalą pažiūrėjo sistemingiau. Jo direktorius Ugnius Radvila sako, kad dar nerealu tikėtis suorganizuoti gastronominę kelionę, nes jai reikia giliau besidominčių keliautojų. Kad jie domėtųsi giliau, reikia, kad turėtų svarbiausias bazines žinias. Todėl agentūra ir sumanė pasiūlyti tas žinias, pakviečiant keliauti kartu vyno ir maisto žinovus. Pastarieji dalinsis teorinėmis ir praktinėmis žiniomis su bendrakeleiviais.
Iš tiesų, išmintingas, toliaregiškas, realistiškas sprendimas. Iš pradžių sudominti, paruošti tuos, kurie norėtų tokių kelionių, o vėliau pasiūlyti jas. Šiandien siūloma 20 vyno kelionių maršrutų į Italiją, Prancūziją, Ispaniją, Maltą, Šveicariją, Kroatiją, Vokietiją, Graikiją, Portugaliją, Angliją, o grupių net 36! Daugiau negu tūkstantis žmonių per šį kelionių sezoną lengvai ir nemokamai gali gauti pradinį vyno išsilavinimą, kuris vis labiau reikalingas ne tik savo malonumui, bet ir bendraujant su pasauliu, kur ne degtinė, o vynas yra bendravimo pagalbininkas. Įgytomis žiniomis galės vėliau dalintis su savo draugais. Na, o kalbėti apie vyno kelionės metu papildomai patiriamus malonumus neverta, jie akivaizdūs.
Todėl ir aš priėmiau „Novaturo“ pakvietimą vykti į tokią kelionę ir pasirinkau kelias grupes įvairiais maršrutais. Neabejoju, kad mums bus smagu ir naudinga.
Daugiau apie vyno keliones – internete www.novaturas.lt.